| or Call: 250-744-4357

Tweet Me!

Hilmarsen.com
Welcome to our web page
 

Brunvoll Type C

Utdrag fra boka Brødrene Brunvoll Motorfabrikk- Motortiden 1912 - 1965, av Oddmund Brunvoll

Type  C

I 1931 ble det laget en ny «oppspritet» motor, nemlig en som ble kalt 63 hk. Den ble bygget på A 56 sitt understell og fikk en ny sylinder med boring 360 mm og altså slaglengde 380 mm. Med 285 omdreininger i minuttet kunne den yte ca 75 hk.

 

Denne motoren ble det også laget bare en av, men den ble prototypen til den som senere ble kalt C 65.

Den hadde slektskap til type R 32 og N 48 på den måten at det ble levert en større sylinder med stempel til et allerede eksisterende mindre understeII.

 

Denne ene 63 hk motoren ble montert i en Hardangerbåt som het «Sonja 2», motoren ble derfor bare kalt «Sonja» motoren, og alle visste hvilken motor det var. Hva båten vanligvis ble brukt til, vet jeg ikke, men den var ofte på tur forbi Molde med frukt, og spesielt epler. Den ble derfor gjerne kalt eplebåten om høsten.

 

Hver gang den kom innom Molde, nyttet eierne alltid anledningen a få ordnet på forskjellige småting. I 1946 fikk den nyeste toppkonstruksjon, og i 1954 ny sylinder og stempel.

Det var forresten bestandig artig å besøke denne båten, fordi det som regel var så rent og fint i maskinrommet med blanke rør med videre.

Hvor gammel denne motoren ble, vet jeg ikke, men mener at den var i drift enda sist på 60-tallet.