| or Call: 250-744-4357

Tweet Me!

Hilmarsen.com
Welcome to our web page
 

Brunvoll Type H 80

Utdrag fra boka Brødrene Brunvoll Motorfabrikk- Motortiden 1912 - 1965, av Oddmund Brunvoll

Type  H 80

 

Jeg husker ingen som snakket noe særlig om denne motoren. Dette hadde vel sammenheng med at den ikke var salgbar fordi det ikke var båter den passet for. Med en slaglengde på 450 og boring på 420 mm ble dette en koloss som ble uhåndterlig på flere måter. Den var god for ca. 100 hk når den gikk med 250 omdreininger i minuttet.

Det var nødvendig med to mann for å tørne den på topp når den skulle startes. og som Torstein Sandøy (maskinisten) sa, måtte han klatre opp på regulatoren for å tenne fyringslampa når han skulle fyre opp. Den var jo ikke forsynt med noe stigbrett som ble vanlig senere på de største motorene.

Dette er den første motoren og faktisk en av de få som det finnes sammenstillingstegning til. Dessuten finnes det sammenstilling av den første gode omstyringen, som det dessverre ble for dyrt å produsere.

Om motoren ikke ble noen suksess, var tegningene som ble laget for den så gode at jeg studerte dem mer enn en gang når det var noe jeg ville vite om de gamle motortypene og hvordan de var bygget opp. Mange tegninger ble nemlig ødelagt under bombingen i mai 1940, så jeg tror ikke jeg var den eneste som søkte lærdom i disse tegningene.

Denne ene motoren av denne typen ble levert høsten 1919. Den har ikke noe nummer i motorprotokollen og er slik en av de ukjente.

Se forøvrig kapittel «Flytting til Molde».